1Sønæringsbevis

Bevis som Færgenavigatør

Der pågår på nuværende tidspunkt en lovændring af Skibsbesætningsloven, hvor Færgenavigatør vil blive selvstændigt beskrevet.

Indtil loven er trådt i kraft og Sønæringsbekendtgørelsen er blevet tilrettet lovændringen, bliver beviser til Færgenavigatører udstedt som et sønæringsbevis med begrænsede rettigheder, og vil blive påført begrænsningsteksten:

”Beviset giver ret til tjeneste i danske indenrigsfærger med en bruttotonnage under 500BT, hvor der foreligger en egnethedserklæring og hvor skibets besætningsfastsættelse foreskriver sønæringsbevis som Kystskipper.”

Når du har færdiggjort din uddannelse som Færgenavigatør, indberetter skolen dette til Søfartsstyrelsen, og du kan nu søge om dit sønæringsbevis via vores selvbetjening for søfarende. Du finder vejledning om ansøgning her.

2Overgangsordning for ansatte, ansat før dato for ændring af besætningsfastsættelse

Fornyelse af andre sønæringsbeviser end Færgenavigatør

For navigatører, der ønsker at forny sønæringsbevis efter ændring af besætningsfastsættelse.

I forbindelse med overgang til brug af Færgenavigatører i danske indenrigsfærger, med bruttotonnage under 500, hvor der har været foreskrevet beviskrav som hhv. Sætteskipper og Styrmand af 3. grad, som nu fastsættes med hhv. Kystskipper og Styrmand af 4. grad, kan sønæringsbeviser for ansatte i skibene før dato for ændring af besætningsfastsættelse, herunder beviser som skibsfører, styrmand af 1. grad, dualbeviser mv., alene vedligeholdes, og ikke opgraderes, på følgende måde:

Overgangsordning
Forud for udløb af sønæringsbevis, ansøges om nyt bevis, og i ansøgningen vedhæftes dokumentation fra rederiet om, at vedkommende har været ansat før datoen for ændring af besætningsfastsættelsen.

3Vejledning for ansatte, ansat efter dato for ændring af besætningsfastsættelse

Fornyelse af andre sønæringsbeviser end Færgenavigatør

For navigatører, der ønsker at forny sønæringsbevis efter ændring af besætningsfastsættelse.

I forbindelse med overgang til brug af Færgenavigatører i danske indenrigsfærger, med bruttotonnage under 500, hvor der har været foreskrevet beviskrav som hhv. Sætteskipper og Styrmand af 3. grad, som nu fastsættes med hhv. Kystskipper og Styrmand af 4. grad, kan sønæringsbeviser for ansatte i skibene, anset efter dato for ændring af besætningsfastsættelse, vedligeholdes sønæringsbeviser, herunder beviser som skibsfører, styrmand af 1. grad, dualbeviser mv., alene vedligeholdes, og ikke opgraderes, på følgende to måder:

  1. Forud for bevisets udløb kontakter den søfarende Søfartsstyrelsen for at få fastlagt omfanget af et fornyelsesforløb.
    Der vil blive lavet en konkret vurdering af, hvilke kompetencer, der skal afklares ved en assesment/operationelt interview på en navigationsskole.
    Omfanget vil typisk være begrænset, idet man vedligeholder en stor del af de krævede kompetencer ved fuldtidsbeskæftigelse på en indenrigsfærge.
    Skolen kan hjælpe med vejledning og læsemateriale, hvis noget skal have et brush-up.
    Skolen indberetter det gennemførte assesment/operationelt interview til Søfartsstyrelsen, hvorefter den søfarende kan søge om fornyelse af sit bevis.

  2. Den søfarende og evt. rederiet kan kontakte en navigationsskole for at lave et supplerende kursus, så det sikres, at den søfarende vedligeholder sine kompetencer på det oprindelige bevisniveau.
    Skolen fastlægger den nærmere kursusplanlægning, herunder varigheden af kurserne, under hensyntagen til de søfarendes forudsætninger og reale kompetencer.
    Skolen indberetter til Søfartsstyrelsen, at de søfarende har gennemført kompetenceafklaringen, hvorefter den søfarende kan søge om fornyelse af sit bevis.
4Vejledning

Opgradering til Kystskipper

Marstal Navigationsskole er ved at udarbejde en GAP-analyse, for at klargøre hvilke elementer der skal til, for at kunne opgradere til Kystskipper.

Når GAP-analysen er endeligt på plads, vil Marstal Navigationsskole kunne vejlede studerende til, hvordan de kommer fra Færgenavigatør til Kystskipper.

5Vejledning

Generhvervelse til Færgenavigatør

Generhvervelser til Færgenavigatører vil skulle gennemgå de samme elementer til generhvervelse som andre kategorier.

Det vil fremadrettet være skolerne, der bestemmer omfang og indhold af en generhvervelsesprøve, hvis den søfarende ikke vil sejle 3 mdr. som overtallig for at generhverve sit bevis.

6Vejledning

Mulighed for sejlads til/fra værft

Søfarende med bevis som Færgenavigatør, kan, efter konkret vurdering af rute m.m., udføre forlægningssejladser til/fra værfter i Danmark uden passagerer. Som udgangspunkt gælder, at sejlads til og fra danske værfter samt forlægninger og lignende kan foretages inden for samme havområde, som fastsat i færgens fartstilladelse. Det er dog en forudsætning at en række kriterierne overholdes herunder at sejladsen skal foregå uden passagerer, under gunstige vejr- og sejladsforhold samt andre relevante kriterier fastsat af rederiet. Kriterierne herfor skal være implementeret i færgens sikkerhedsstyringssystem.

Det anbefales at overstående endvidere fremgår af færgens fartstilladelse (TSP) og rederiet kan kontakte Søfartsstyrelsen, såfremt dette ikke er tilfældet.

Skal skibet på værft i udlandet, kan bevis som Færgenavigatør ikke anvendes, da beviset kun gælder i dansk national fart.