Ved transport er der selvsagt ingen mulighed for erstatning til mindre farlige stoffer, derfor er det vigtigt at planlægge og udføre arbejdet om bord, så du ikke bliver udsat for kræftfremkaldende stoffer og materialer.
Der skal udarbejdes en skriftlig arbejdspladsvurdering for alle de arbejdsprocesser, der medfører en risiko for at blive udsat for kræftfremkaldende stoffer.
For kemikalietankskibe, produkttankskibe og gastankskibe vil de følgende 7 arbejdsprocesser mere eller mindre være dækkende for, hvor man har risiko for at blive udsat.
De 7 arbejdsprocesser:
- Af- og påmontering af slanger
- Lastning
- Losning
- Tankrensning herunder rensning, ventilering, inspektion, aftørring og opsugning fra brønd
- Prøvetagning
- Temperaturmåling/ullagemåling
- Andet arbejde på dæk - herunder også andet arbejde på skibet i øvrigt.
Transport af faste kræftfremkaldende stoffer i last kan enten foregå helt lukket for besætningen fx i containere eller åbent i bulk. Ved transport i bulk er det lastning, losning og lastrumsrengøring, der udgør det største problem.
I den skriftlige arbejdspladsvurdering skal der tages hensyn til farligheden af de kemikalier, der transporteres.
Arbejdspladsvurderingen skal sikre, at du ikke bliver udsat for påvirkning fra kræftfremkaldende stoffer. Dette betyder, at der skal anvendes arbejdsmetoder, der udelukker eller begrænser forureningen mest muligt. I det omfang det er muligt, skal transporten derfor foregå i lukkede anlæg. Hvis dette ikke er teknisk muligt, skal udsættelsen nedsættes mest muligt ved andre tekniske foranstaltninger. I de specielle situationer hvor det ikke er teknisk muligt at fjerne risikoen for udsættelse helt ved tekniske foranstaltninger, skal der anvendes egnede personlige værnemidler.
Handelsflådens Arbejdsmiljø- og Velfærdsråd har udarbejdet eksempler på konkrete arbejdspladsvurderinger for transport af kræftfremkaldende stoffer i last - dem kan sikkerhedsorganisationen om bord bruge som inspiration.