Faste arbejdspladser findes overalt på skibe.
Som eksempler kan nævnes: kortbord på broen, renseplads i maskinrummet, tilberedningsborde i kabyssens kolde og varme afdeling, kogeøen, afskylningsplads i grydeopvask og skylleri, kassesluser i butik og cafeteria, ekspeditionsdisk i parfumeri, receptionsområder, vekselkasse samt kontorarbejdspladser i forbindelse med skibets administrative funktioner.
I denne pjece kan du læse om, hvad der har betydning for, at en arbejdsplads bliver god at arbejde ved. Pjecen retter sig hovedsagligt mod passagerskibe, men de principper der er omtalt kan anvendes på alle faste arbejdspladser uanset skibstype.
Ved hensigtsmæssig indretning kan du undgå, at du kommer til at arbejde i arbejdsstillinger, som er fysiske belastende. På den måde nedsætter du risikoen for at få ondt i muskler og led på grund af overbelastning.
Meddelelser fra Søfartsstyrelsen A, kapitel I om arbejdets udførelse stiller følgende sikkerheds- og sundhedsmæssige krav til de ergonomiske forhold:
- udformning af arbejdspladser, inventar og tekniske hjælpemidler skal så vidt muligt passe til de personer, der benytter dem,
- egnede og effektive hjælpemidler – fx løftegrej og transportmidler – skal være tilgængelige i nødvendigt omfang, og
- unødige fysiske belastninger samt uhensigtsmæssige arbejdsstillinger og arbejdsbevægelser skal undgås. Belastningen under arbejdet skal være så lille, som det er rimeligt under hensyntagen til den tekniske udvikling. Fastsatte grænser skal overholdes.
Det betyder, at nogle grundlæggende ergonomiske krav til inventaret og selve arbejdspladsen skal være opfyldt, så du undgår at arbejde i længere tid på knæ, med løftede arme og skuldre, bøjet ryg og nakke m.v.
- eller hyppigt må gentage disse stillinger og bevægelser.
Derfor skal der både løbende og i forbindelse med planlægningen af arbejdet ske en vurdering af dine arbejdsopgaver, som også skal indeholde en vurdering af det inventar og de øvrige hjælpemidler der anvendes. Formålet er at fjerne de negative arbejdsmiljøpåvirkninger ved arbejdet.
Denne risikovurdering eller arbejdspladsvurdering (APV) skal foretages af rederen eller skibsføreren i samarbejde med sikkerhedsorganisationen. På skibe, hvor der ikke skal være sikkerhedsorganisation sker vurderingen i samarbejde med arbejdstagerne. (Se i øvrigt pjecen ”Arbejdspladsbrugsanvisning”).